![]() |
Grutto, Limosa limosa, Black-tailed Godwit: zomaar op een landweggetje |
![]() |
Grutto in een lentewei |
![]() |
Mooi aan de kant van de sloot |
Hier zie je mooi zijn tongetje
Hij is net neergestreken op zijn paal
Zo even de vleugels intrekken
Met zijn allen opvetten in het vroege voorjaar
Mooi zo in tegenlicht
even een eigenwijs kopportretje
Ik heb al vaker een vogelmoment besteed aan de Grutto. Echter als koning van de weidevogels verdient hij altijd aandacht en zeker omdat zij het lang niet gemakkelijk hebben in ons land. Het maakt niet uit of het de kievit is of de grutto dan wel de tureluur. Allemaal hebben ze het moeilijk en de aantallen lopen sterk terug. Zelfs de graspieper ontkomt helaas niet aan de terugval in aantallen. Ondanks alle beschermingsmaatregelen blijven de aantallen teruglopen. Hopelijk gaat het nieuwe beleid waarin wordt ingezet op het realiseren van grotere gebieden waarin zij beschermd worden zijn vruchten afwerpen. Het huidige beleid leidt tot een te grote versnippering van kleine gebiedjes en is niet effectief.
Intensivering van de landbouw is niet te stoppen, dus moet er grotere gebieden komen waarin beschermende maatregelen worden genomen, waardoor weidevogels te zien blijven in ons land. Ons weidelandschap is uniek en weidevogels zijn daar bepalend voor en dat zal zo moeten blijven.
De Grutto is het boegbeeld van de weidevogels en verdient dus een jaarlijks vogelmoment. Op dit moment zijn ze allemaal weer in hun broedgebied en kun je de eerste kuikens alweer zien. Als je nu in de weidegebieden loopt is het een luid gekrakeel van grutto’s die hun nest verdedigen tegen indringers. Prachtige momenten die je niet mag missen.
Als de jongen eind juni c.q. begin juli vliegvlug zijn en helemaal voor zichzelf kunnen zorgen, vertrekken de ouders alweer naar hun overwinteringsgebieden in Afrika. De jongen vetrekken later en weten waar zij heen moeten omdat zowel die kennis als hun orientatievermogen aangeboren is.
Kortom geniet van de grutto’s en alle andere weidevogels in deze tijd van het jaar en steun waar mogelijk initiatieven om ze te beschermen.
Kijk daarvoor op de site van vogelbescherming www.vogelbescherming.nl of via de site